Собствениците на гарантирани депозити ще си получат парите, твърдят от фонда

Оманският фонд очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал”, се казва в офертата на Оманския фонд, подадена на 29 октомври, твърди БГНЕС. 

 

Едновременно с това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на банката, за да запълни липсите. Това ще осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното й отваряне. Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите на КТБ, за да започне работа с настоящото и бившето ръководство на банката, с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.

 

Фондът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише в писмото.

 

Писмото е изпратено до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и до гуверньора на Българска народна банка Иван Искров.