Статистиката сочи, че за последните 10 години ражданията в града са намалели с 1/3

 

Минимална заплата ще получава всяко бебе в Димитровград. Общината ще плаща сумата за всяко новородено, за да стимулира раждаемостта в града.


Петя е родила първото си дете само преди няколко дни в Димитровградската болница. Не е мислила много преди да вземе решение да увеличи семейството си, но смята, че жизненият стандарт е определящ.


„Затова повечето се решават само на едно, за да може да го изгледат при по-добри условия”, обяснява Петя Гочева.


В родилното отделение срещаме и Румяна, която току-що е родила второто си дете. Първото дошло на бял свят в Италия, където помощта при раждане е 1000 евро.


„Е, вярно за някои 340 лева са си 340 лева, но... по-важна е радостта за мен”, твърди Румяна Георгиева.


Статистиката сочи, че за последните 10 години ражданията тук са намалели с 1/3.


„За 2013 година са издадени 456 акта за раждане, но тук трябва да имаме предвид, че в тези 456 акта за раждане, 62 деца са родени извън територията на общината”, обясняi зам.-кметът на Димитровград Яшо Минков.


С решението да подпомагат майките общинарите се надяват да променят статистиката. Но пари няма да се дават на калпак.


„Не може да не заложим вътре критерия за уседналост, постоянен адрес, настоящ адрес примерно за не по-малко от три години. Добре би било, макар и за някои да звучи дискриминационно, но и образователният ценз също да се има предвид”, добави зам.-кметът.


За изплащането на помощите общината ще трябва да отделя около 150 000 лева годишно. И въпреки че всички приветстват идеята, майките на по-големите деца смятат, че трябва да има още варианти за подпомагане.


„Ако трябва да бъда честна, мисля, че не е много голяма мотивацията. Може би, ако детските надбавки са 340 лева на месец, това би било наистина един голяма стимул”, твърди Галина Тотева.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов