Гласуването на новия кабинет, по думите на Цецка Цачева, ще се състои в петък

 

След среднощната декларация на Патриотичния фронт от снощи, всички договорки между ГЕРБ и Реформаторския блок в момента изглеждат под въпрос.

 

След кратки совалки между стаите на парламентарните групи, влизаме отново в цикъл и от разговори, срещи и консултации, днес в 14 часа следобед ГЕРБ и РБ отново ще опитат да убедат Патриотите и АБВ да подкрепят бъдещото правителство.

 

Междувременно въпреки всички въпросителни около неговото гласуване, шефът на парламента Цецка Цачева съобщи, че то най-вероятно ще се проведе в петък.

 

„Най-трудната задача за всеки парламент, сформирането на мнозинство, предстои. Вчера имаше много шумни думи, ентусиазъм и силни реакции, които не бяха навременни. Правителство ще има, когато има мнозинство в парламента, така че днес и утре имаме много работа”, обяви Радан Кънев от Реформаторския блок. „Не виждам нищо тревожно в бележките на Патриотичния фронт”, добави той.


Запитан дали са склонни да управляват с ДПС, вместо с Патриотичния фронт, Кънев отвърна: „България е управлявана от четири коалиции с участието на ДПС и едно правителство на малцинството, подкрепено и свалено от ДПС. Историята ни учи, или поне мен, че това е неприемлив вариант”.

 

„За нас е важно да има правителство. Ние полагаме всички усилия да се договорим по политическа програма. Ако успеем да се договорим, то тогава бихме могли да участваме. Ако не успеем, изборът е на ГЕРБ и Реформаторите”, обяви Ивайло Калфин от АБВ.

 

„Това, което ни беше предложено като програмна декларация, се разминава много сериозно с обсъдените в три последователни етапа на преговори, основно с ГЕРБ, точки и приоритети, около които бяхме постигнали съгласие”, обяви Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

 

Междувременно пред централния вход на Народното събрание отново се събраха протестиращи вложители в КТБ. Този път те носят туби и бидони от минерална вода, които трябва да илюстрират опита им за "изхвърляне на политическия боклук".