Опитите им да преминат полицейската линия бяха осуетени

Германци атакуваха оградата по границата ни с Турция. Символичната акция за премахване на съоръжението  приключи на около 300 метра от граничната бразда. Достъпът до новопостроената ограда беше блокиран от полицията.


Два автобуса и няколко леки коли с около 100 немски активисти стигнаха до село Голям Дервент в ранния следобед, за да продължат пеш в силно пресечена местност за своя арт пърформанс в граничната зона.


„Тази ограда не може да съществува, тя трябва да бъде премахната, бежанците трябва да имат достъп. Участие в акцията заявиха над 300 човека, тук сме само 100”, обяснява Филип Рух.


Опитите на протестиращите да преминат полицейската линия бяха осуетени без употреба на сила. След преговори, в които се включи и директорът на Главна дирекция Гранична полиция Захарин Пенов, бе постигната договорка няколкоминутната символична акция да се проведе в подстъпите към новопостроената ограда.


Символичният протест на немските младежи срещу издигането на огради по границите се проведе във връзка с 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена. Групата вероятно ще продължи своето пътуване към Гърция.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Валентин Иванов