По думите му десните политики от последните години донесоха разочарование от Европа

"Десните политики от последните години донесоха разочарование от Европа, увеличиха неравенството и безработицата, доведоха до стагнация и нисък икономически растеж. Мисия на ПЕС през 2015 г. ще бъде разработването на нов План за устойчиво икономическо развитие, който да даде перспектива за инвестиции, работни места и по-добър стандарт на живот".

 

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който е на двудневно посещение в Осло, където участва в заседанието на Конгреса на социалдемократическите партии от Скандинавските страни.

 

На срещата си с премиера на Швеция Стефан Лофвен Станишев обсъди Европейския инвестиционен план на Юнкер

 

"За социалистите е важно откъде ще дойдат и къде ще отидат тези пари, за да привнесат истинска добавена стойност в икономиката и да гарантират нови работни места", посочи председателят на ПЕС.

 

Двамата лидери коментираха и подготовката на социалдемократите за предстоящата Конференция за промяната на климата в Париж през 2015. 

 

"Можем да се поучим от опита на северните държави в областта на възобновяемите източници, както и за намирането на баланс между опазването на околната страна и работещата икономика", заяви Станишев след срещата.

 

Относно бежанците, Сергей Станишев посочи, че е необходима Обща европейска координационна политика, за да бъдат подпомогнати както граничните държави, приемащи първоначално бежанците, така и крайните дестинации.