БСП възропта срещу решението депутати да се гонят от заседания, ако обиждат министрите

 

Вече повече от две седмици парламентът работи без нов правилник, но не и без скандали - точно заради него. Гневът на Мая Манолова се събуди от идеите да се намали времето за изказване на парламентарните групи. Но най-вече от намерението депутат да се наказва с "изгонване от час", ако председателят прецени, че е наскърбил премиера или неговите министри.

 

Скандали като днешния може да се превърнат в ежедневно риалити за избирателите. Депутатите обмислят да си направят парламентарна телевизия, която да излъчва всички заседания на Народното събрание и комисиите в реално време. За някои депутати медиите са сериозна пречка и в кулоарите.

 

„Лично аз съм получавал удари от камера по веждата, неприятно е”, коментира Корман Исмаилов. Той няма да предлага на своя глава ограничен достъп на камерите до депутатите, но идеята му е да се обособи определен район, в който да се затворят журналистите, а депутатите сами да решават дали да отговарят на въпросите им.

 

В представите на реформатора е журналистите да се разхождат свободно из парламента само когато искат да обядват или да го напуснат. В същото време пък партньорите им от ГЕРБ искат медиите официално да бъдат признати за четвърта власт с промяна в Конституцията.