Германският външен министър се обяви за диалог между ЕС и Евразийския икономически съюз

Европейският съюз на този етап не планира да въвежда нови санкции срещу Русия във връзка със събитията в Украйна. "Това в момента не се очаква", заявява в публикувано днес интервю за в. "Welt am Sonntag" германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

 

Във вторник германската канцлерка Ангела Меркел вече каза, че за момента не се планират по-нататъшни икономически санкции срещу Русия заради Украйна, но изрази недоволство от нарушаването на прекратяването на огъня в Източна Украйна и произвеждането на избори от проруските бунтовници.

 

По думите на Щайнмайер на утрешната среща на външните министри от ЕС в Брюксел ще стане дума за изготвяне на списък с представители на ДНР и ЛНР, на които може да бъде забранено влизане в страни от ЕС.

 

"Колкото до Русия, то икономическият натиск вече е значителен: по-малко влияние са оказали санкциите, а по-голямо - отливът на капитал, неувереността на инвеститорите, поевтиняването на валутата и ниските цени на петрола", е заявил германският първи дипломат.

 

В интервюто Щайнмайер се обявява за диалог между ЕС и Евразийския икономически съюз (ЕАИС). Според него среща между представители на ЕС и на ЕАИС (Русия, Беларус, Казахстан и Армения) би била целесъобразна и би могла да допринесе за подобряване на отношенията между Брюксел и Москва.