Заради дъждовете обаче зелето е с 50 % по-скъпо в сравнение с 2013 година

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-ниски. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците.

 

 

Това обаче не важи за голяма част от плодовете и зеленчуците. Най-голямо поскъпване на годишна база е регистрирано при зелето – 55.6%. Това се дължи на обилните дъждове, които са съсипали реколтата. В много райони на страната високата влажност е довела до загниване на зелките и поява на различни вредители, които са направили зеленчука непродаваем.

 

Ръстът на цената на оранжерийните домати спрямо предходната година е 43%, на краставиците – 16.8%, на червения пипер – 6.7%, а поевтиняване на годишна база има при картофите – 30%, зеления пипер – 9.3 и морковите – 5.3%. При плодовете се наблюдава поскъпване на годишна база при гроздето – 31.6%, бананите и лимоните с около 12% и ябълките – 6%. Цените на портокалите и мандарините през тази есен са малко по-ниски в сравнение с есента на миналата година.

 

През ноември са поевтинели захарта и фасула, кравето сирене, свинското месо и кренвиршите. Близки до стойностите от октомври са цените на олиото, кашкавала, пилето, рибата и каймата, а цената на ориза е без промяна. Малко поскъпват брашното и  яйцата.

 

Доматите са поскъпнали с 15.3%, краставиците –  с 40.3%, зеления и червения пипер – с между 18-20%, зелето – с 16.7% и морковите –  с 3%. Поевтиняват само картофите – с 5.7%.  Гроздето е поскъпнало с 26%, а ябълките - с 8.2%. Нормално за ноември се наблюдава поевтиняване на цитрусовите плодове с около 10 – 20%.