Хората, дарили пари след бедствията, също грабнаха наградата на БХК

 

Доброволците и дарителите по време на наводненията бяха отличени с голямата награда "Човек на годината" в годишните награди на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека и правозащитността.

 

Наградите бяха връчени днес на тържествена церемония в София. “През пролетта и лятото на 2014 г. стотици граждани от цялата страна, включително чужденци и бежанци, се стекоха в засегнатите от проливни дъждове и наводнения райони и помогнаха да се предотвратят допълнителни жертви и щети, както и да се запази достойнството на пострадалите от наводненията в кв. „Аспарухово“ във Варна, в Добрич, Килифарево и Дебелец, а по-късно и в Мизия, Нивянин и други населени места”, заяви днес председателят на журито Красимир Кънев и добави:

 

Реакцията на доброволци и благодетели от цялата страна е силен пример за категоричен граждански ангажимент, обединение и застъпване за хора, пострадали от една страна поради институционална немарливост, и от друга – от неадекватна намеса от страна на държавните органи за спасяване и подкрепа на засегнатите. Доброволците подпомогнаха да се уважи правото на всекиго на живот и сигурност”.

 

Сдружение "Самаряни" и фондация "Инициатива за здраве" бяха отличени с двете равностойни втори награди. Българският хелзинкски комитет и журито на "Човек на годината" 2014 връчиха и четири специални награди. Росен Цветков беше обявен за „Журналист на годината” заради своята изключителна работа през последната година, включваща серия материали, свързани с начина на живот на бежанците в България, купуването на гласове и много други. Руслан Трад стана “Активист на годината”. Той беше отличен заради работата му по въпросите около ситуацията в Близкия изток и отразяването на събитията там.

 

Бояна Петкова получи наградата “Вдъхновение на годината”.  Още преди две години нейната фондация “Макове за Мери” стартира кампания за промяна на действащото законодателство в България, според което мъртвородените бебета се изгарят като биологични отпадъци, заедно с болничните боклуци, без родителите да имат право да ги погребат. Проектът Roma MATRIX бе отличен с наградата “Цялостен принос”, а наградата на публиката отиде при Любомила Кривошиева, основател и управител на Фондация „Дивите животни“.