Продължават разкритията за нечовешките мъчения, използвани от разузнавателното управление

 

Глобален скандал с американското разузнаване. Продължават разкритията за нечовешките мъчения, използвани от агентите на ЦРУ при разпитите след атаките от 11-ти септември 2001 година.

 

Докладът на Сената показва значителни разминавания на данните, които ЦРУ е подавало, и действията, които е извършвало.


 
В скандала са замесени имената на трима бивши директори на агенцията. Те излъгали Белия дом, Конгреса и американския народ.

 

6 000 страници описват техниките за разпит на ЦРУ след  11-и септември. Сред тях са симулирано удавяне, сексуално насилие, мъчения чрез измръзване, лишаване от сън, държани прави и в окови и още извращения. 

 

„Лишавани са от сън с дни. В един от случаите до 180 часа. Това са седем дни и половина, над седмица без сън, обикновено поставени в напрягащи пози, като понякога ръцете им са били завързани заедно над главата и провесени от тавана”, разказа Даян Фейнстайн, председател на Комисията по разузнаване в Сената. 

 

Според доклада е имало поне 119 затворници, които са били подлагани на тези мъчения. Един от тях е оставен гол на студа и умрял от хипотермия. 

 

Друг измъчван е заместникът на Осама бин Ладен. Абу Зубайда e бил давен с вода в продължение на две седмици и половина, докато не загубил съзнание. Лекари е трябвало да спасят живота му.

 

Авторът на атаките от 11 септември – Калид Шийк Мохамед е бил давен 183 пъти и почти удавен, блъскан в бетонна стена, докато не започнал да си измисля истории – като например за атомна бомба в куфар.

 

Големият въпрос е дали тези техники на разпит са довели до точна информация, недостъпна по друг начин.

 

Тези насилствени техники на разпит не са осигурявали жизненоважната информация, която ЦРУ не би имало, ако не ги беше използвало”, заяви Даян Фейнстайн.

 

Републиканецът сенатор Джон Макейн, който 5 години е бил военнопленник във Виетнам подкрепя доклада.

 

„Знам от личен опит, че измъчването на затворници ще предостави по-скоро лоши, отколкото добри разузнавателни данни”, заяви Джон Маккейн. 

 

Информацията била крита дълго време дори от Белия дом. Тогавашния президент Джордж Буш и неговият министър на отбраната Колин Пауъл не подозирали за мъченията.

 

Има данни от ЦРУ, че Колин Пауъл не е бил информиран за програмата, защото цитирам е: „Щял да побеснее, ако разбере””, заяви Диан Фейнстайн.