Най-опасна за представителите на медиите е Сирия

През 2014 г. в света са били убити 66 журналисти, което е малко по-малко, отколкото през 2013 година, когато жертвите са били 71. Броят на отвличанията на представители на медии обаче е нараснал обезпокоително - до 119 случая, като 40 журналисти остават заложници, сочи годишният доклад на международната неправителствена организация „Репортери без граници", цитиран от БТА.

 

Обезглавяването на журналист от ислямистки джихадисти в Сирия тази година показва, че репортерите са изправени пред опасна нова заплаха.

 

Организацията, отстояваща свободата на медиите, отбелязва, че се наблюдава еволюция в естеството на насилието срещу журналисти и в начина, по който някои видове насилие, включително внимателно подготвяните заплахи и обезглавяванията, се използват със съвсем ясни цели.

 

Рядко се е случвало журналисти да биват убити с толкова варварски пропагандна цел, шокираща цял свят, посочва организацията.

 

Най-опасна за журналистите тази година е Сирия, където са загубили живота си 15 представители на медиите, следвана от палестинските територии и по-специално Ивицата Газа, а също от Източна Украйна, Ирак и Либия.

 

Китай е страната с най-много пратени в затвора журналисти. След нея се нареждат Еритрея, Иран, Египет и Сирия. Намиращите се в затвори по света професионални журналисти са 178, а още толкова са пратените в затвора представители на т. нар. гражданска журналистика, отбелязват от „Репортери без граници”.


 
Увеличил се е броят на попадналите в затвора граждани-журналисти във Виетнам.

 

Броят на отвлечените журналисти се е увеличил с 37%, като 90% от похитените са местни репортери. Най-много такива случаи има в Близкия Изток и Северна Африка. Около 40 професионални и трима „граждански” журналисти (блогъри) все още са нечии заложници в различни точки на света.

 

Журналистите, напуснали страната си в резултат на различни видове сплашване, тази година са двойно повече, отколкото през 2013 г.

 

Първенството в арестите на журналисти си оспорват две страни: Украйна и Египет, следвани от Иран, Непал и Венецуела. Украйна държи и рекорда по нападения срещу журналисти.