Пожарникари и следователи се качиха на кораба, след като беше изтеглен на буксир до Бриндизи

Спасители възобновиха претърсването на ферибота "Норман Атлантик" близо една седмица след пожара, докато плаваше от Гърция към Италия.

 

Пожарникари и следователи се качиха на кораба, след като той беше изтеглен на буксир на италианското пристанище Бриндизи. Те откриха черната кутия, но заявиха, че все още не е безопасно да влизат в помещението, от което започна пожарът, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

 

Не е ясно каква е причината за пламъците, които отнеха живота на най-малко 11 души. До 19 души все още са в неизвестност. Спасителите се нуждаеха от повече от два дни, за да извадят 477 оцелели от горящия ферибот, повечето от които с хеликоптер.

 

Прокурорът, който ръководи разследването за причините за пожара, Джузепе Волпе се опасява, че телата на нелегални имигранти може да бъдат открити.

 

Гръцките власти заявиха, че до 19 души са в неизвестност. Волпе каза вчера, че между 10 и 15 души са изчезнали. Капитанът, собственикът и операторът на кораба, както и тримата членове на екипажа са разследвани от италиански съд заради пожара.

 

Фериботът пътувал от Патра в Гърция към италианското пристанище Анкона, когато се запали миналата неделя. Пътниците разказаха, че са били блокирани между горещината от пожара под палубата и вледеняващия дъжд и огромните вълни. Оцелелите разказаха, че хората се борели за място в спасителните лодки и се оплакаха, че екипажът изглеждал объркан от събитията.