Криза в каталунския клуб

Легендата на Барселона Христо Стоичков се изказа остро по адрес на президента на каталунците Жозеп Бартомеу и защити звездата Лионел Меси. Българинът даде интервю за радио „Онда Серо” по повод разразилите се в последните дни скандали на „Ноу Камп”, чиято кулминация беше уволнението на спортния директор Андони Субисарета. Заедно с бившия вратар от клуба си тръгна и друга легенда – доскорошният капитан Карлес Пуйол, който миналото лято сложи край на кариерата си, но остана на работа в Барса.

 

В Испания не спират да валят и критики по адрес на треньора Луис Енрике, който при загубата от Реал Сосиедад остави на резервната скамейка Лионел Меси, Неймар, Жерар Пике и Даниел Алвеш.

 

„Бартомеу не е президент, а един обикновен функционер. Разбира предимно от баскетбол и съвсем малко от футбол. Дойде на власт, защото един страхлив слабак си замина. Затова носим вина всички, които имаме право да гласуваме на президентските избори. В клуба цари неразбория, предизвикана от хора, които са външни и никога досега не са били свързани с Барселона. Меси няма никаква вина. Това, че е получил два дни допълнителна почивка не е негово решение. Не смятам, че глезят Меси. А и ми кажете един важен чуждестранен играч на Барса, който не е бил принуден да си тръгне през задната врата”, отсече Стоичков.

 

Допълнително напрежение около бъдещето на Лионел Меси донесе и това, че в социалната мрежа Инстаграм той е започнал да следи случващото се в Челси и се е прикачил към профилите на Тибо Куртоа и Фелипе Луис. Аржентинецът пропусна откритата тренировка на тима в понеделник, когато си остана у дома заради вирус.

 

Съвсем наскоро дори мениджърът на Челси Жозе Моруиньо бе попитан за вероятността Меси да бъде привлечен, на което отвърна, че лондонският клуб няма как да си позволи да купи звезда от подобен ранг.

 

Относно изгонването на Субисарета, в Испания са обединени около тезата, че причината е лошата му работа при трансферите. Така или иначе ФИФА забрани в тима да бъдат привличани нови играчи до 2016 година, а една от големите грешки на Субисарета бе привличането на контузения Томас Вермален от Арсенал. Жозеп Бартомеу лично е решил да прекрати контракта на носителя на КЕШ за 1994 г., след като спортният директор си позволи да прекали с критиките след загубата от Реал Сосиедад.

 

Първият вариант за наследник на Субисарета – Карлес Пуйол, който бе назначен за помощник на спортния директор, изненадващо напусна Барса. Решението на бившия капитан обаче е било взето още през декември, а причината е, че на този етап той не може да привикне с позицията си и предпочита да потърси нови предизвикателства извън футбола.

 

Не е ясно и докога треньорът Луис Енрике ще запази поста си. Спортните вестници в Каталуня твърдят, че наставникът е получил ултиматум за победи в следващите два мача – срещу Елче и Атлетико (Мадрид), като освен че са необходими победи, те трябва да бъдат постигнати и с убедителна игра.

 

Енрике задължително трябва да изчисти и отношенията си с Меси, който след поражението от Реал Сосиедад е разговарял с психолога  Хоакин Валдес. Треньорът и аржентинската звезда се скараха жестоко по време на първата тренировка на аржентинеца за годината, а впоследствие дойде и решението Лео да бъде оставен на пейката на „Аноета” редом до още няколко от ключовите играчи на каталунците.