Заложничката от печатницата е освободена и е жива, съобщи „Франс Прес”

Убити са двамата похитители от печатницата във Франция. Убит е и стрелецът от магазина в Париж, съобщи Sky News. 

 

Заложничката от печатницата е освободена и е жива, съобщи „Франс Прес”. Освободени са и заложниците от магазина в Париж. По-късно Sky News съобщи, че четирима от заложниците са убити, но все още няма официално потвърждение.

 

Не е ясно обаче здравословното състояние на заложниците от супермаркета в Париж. Според различните световни агенции, двама от заложниците са или убити, или ранени. 

 

 

Полицаите са пуснали на атентаторите от печатницата звуково-светлинни гранати за дезориентация. Похитителите са излезли и са били застреляни.

 

Взривове и стрелба се чуха по-рано от печатницата във френския град Дамартен ан Гоел, в която братята Куаши държат заложниците си.  

 

В същото време се съобщава за 4 големи експлозии към 16:50 местно време, последвани от 2 други в около 17:15 и от супермаркета в Париж, в който също се държат шестима заложници от ислямиста Амеди Кулибали.

 

Припомняме, че акцията срещу терористите във Франция се състоя цял ден. В 11 часа двамата терористи, избили хладнокръвно 12 души в редакцията на „Шарли Ебдо”, се барикадираха в печатница на 60 километра от Париж. Взеха заложник и обявиха, че са готови да умрат като мъченици. Служител на печатницата сподели пред френско радио, че се разминал с двамата братя и дори се ръкувал с един от тях. Решил, че те са полицаи, защото носели бронежилетки и камуфлажно облекло. Един от двамата му казал да излиза бързо навън, тъй като не убиват цивилни. В 12 и половина полицията установява контакт с похитителите. 

 

 

Още два часа по-късно в другия край на Париж отново се чува стрелба. Заподозрените за вчерашното убийство на жена-полицай в Париж също вземат заложници - общо петима. За да ги пуснат, искат свобода за братята Коеши.

 

На осмия час, след двоен удар на спецчастите, развръзката дойде.

 

Нова телевизия е единствената българска медия, която следи на живо и двете инфарктни точки във Франция днес. Там са Миролюба Бенатова и Данаил Глишев. Техните разкази и обобщение на случилото се през деня гледайте във видеата.