Шок в белгийския град след снощната престрелка с терористите

Още по темата

Само седмица след кървавите нападения в Париж, Белгия повиши нивото на заплаха от терористична атака. Двама предполагаеми радикални ислямисти бяха убити при операция на специалните части в градчето Вервие. Трети човек е арестуван, а полицията обяви, че е предотвратен мащабен терористичен акт. Според белгийските медии застреланите са от чеченски произход.

 

Двамата ислямисти бяха застреляни, след като откриха огън с автоматично оръжие по силите за сигурност. Полицията провеждала специална операция в няколко града и претърсвала жилища на десетина души, завърнали се неотдавна от Сирия. За тях имало данни, че готвят атентати в Белгия. Информацията била събрана след подслушване на телефонни разговори.

 

Седмица след трагичните събития в Париж, страховете от завръщащи се в Белгия радикализирани ислямисти растат. Говорител на белгийската прокуратура заяви обаче, че разследването е започнало преди нападенията във Франция. Жителите на градчето Вервие са шокирани от случилото се.

 

"Чух стрелба и експлозии. Изглеждаше, че е много сериозно. Никога досега не се е случвало нещо подобно и това плаши. Имам деца, а жена ми трябваше да ходи до синдиката, но й казах да си остане вкъщи… Не знаем какво може да се случи и е по-добре да не рискуваме", споделя местният Стивън Вандербеезен.     

 

"Прекарахме една много тежка нощ, не можахме да заспим при това чувство за несигурност и то тук, във Вервие. Нищо не се прави за успокояване на хората, нужно е засилено наблюдение. Вече 20 години живея във Вервие, а от 10 години нещата се влошават постоянно. Трябваше да очакваме подобно нещо", допълва Патрик Глод. 

 

От 11-милионното население на Белгия, половин милион са мюсюлмани, основно говорещи френски език, с произход от Северна Африка. Подобно на Франция, недоволството и сред тази общност расте успоредно с безработицата сред младите хора, произхождащи от семейства на имигранти. По официални данни повече от 300 души са отпътували от Белгия, за да се сражават в Ирак и Сирия. Това е най-големият процент на глава от населението сред европейските страни.