Възрастните заплашиха да спрат децата си от училище, ако не бъдат чути

 

Родители излязоха на протест във Варна заради съдържанието на учебници за децата в основния курс на обучение. Възрастните заплашиха да спрат децата си от училище, ако не бъдат чути от Образователното министерство. 


Според родителите, освен че са написани неразбираемо, учебниците на децата им изобилстват с грешки, които объркват децата. Без логика за родителите са и разминаванията в изучването на граматиката на български и чужд език. Възмущение будят и учебниците по история, които според родителите объркват децата. 


Петко Петков е директор на СОУ "Климент Охридски" - Варна и е преподавател по история. Признава, че учебниците са пълни с фактология и са написани на академичен език, непонятен за децата. Учениците наизустяват, без да разбират и без да разсъждават. А колкото до цар Самуил….


Един ученик едва в 12 клас, ако се спазва стриктно програмата по история, ще разбере, че по времето на цар Самуил е имало 14 хиляди войници, които са били ослепени! Освен ако учителят не го е казал преди това", пояснява Петков. 


Родителите настояват за спешна среща с образователния министър. Ако до две седмици това не се случи, се заканват да спрат децата си от училище.

 

Репортер: Нивелина Няголова