На престола на кралството се качва неговият брат - принц Салман

На 90-годишна възраст почина кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд.

В последния ден на миналата година той постъпи в болница с белодробна инфекция. На престола на кралството се качва неговият брат, принц Салман.


Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света и смъртта на краля повиши цените му с около 2%.


Роденият през 1924 г. Абдула става крал на Саудитска Арабия през 2005 г., след смъртта на брат си, крал Фахд. Той обаче поема управлението на страната десетилетие по-рано, след като брат му получава удар.

 

Светът гледа с притеснение към Саудитска Арабия и евентуални сигнали, че предаването на властта на следващият владетел минава гладко. Веднага след като пое властта, Салман побърза да увери всички, че намира политиката на брат си за "мъдра" и смята да я продължи. 

 

Сред първите решения на Салман беше това външният министър и министърът на петрола да запазят постовете си. Според повечето наблюдатели трябва време, за да стане ясно дали новият крал има пълен контрол. Сред жителите на Саудитска Арабия досегашния владетел Абдула беше популярен.

 

По традиците на консервативния ислям, Абдула беше погребан веднага. Кратка церемония в джамията предхождаше самото погребение в необозначен гроб.


Смъртта на краля се отрази светкавично на цените на петрола. Суровината поскъпна с 2%. Именно Саудитска Арабия е в основата на задържането на обемите на производство от ОПЕК, което от своя страна допринесе за срива в цените в световен мащаб.