За река Марица е в сила оранжев код, а за река Арда - жълт

Очаква се повишeние на нивата на реките Струма и Места, информират от Министерството на околната среда и водите.

 
От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда към момента са обявени следните кодове: река Тунджа при град Елхово червен код - „Тревога“, реките Мочурица при Воденичане и река Тунджа при Ямбол оранжев код - „Риск за тревога“, река Мочурица при Чарда жълт код - „Предупреждение“.

 

По поречието на река Марица е обявен жълт код - „Предупреждение“ за раойна на Пловдив, Първомай, Харманли, Свиленград и Сазлийка при Гълъбово.

 

При измервателните пунктове на река Арда: Черна река при Смолян, Елховска река при Рудозем, Ардино, река Арда при Долно Черковище и Златоград е обявен жълт код - „Предупреждение“.

 

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН днес времето ще е почти без валежи. След обяд на места в южната част на Родопите ще превали дъжд с очаквани количества между 1-5 л/кв.м. Утре на много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, а в планините над 1700 м - от сняг. Очакваните количества ще са между 5 и 10 л/кв.м. В планинските райони до 15 л/кв.м, а Рило-Родопската област има вероятност за количества около и над 20 л/кв.м.

 

От утре е възможно отново да започне повишение на водните нива в реките, като по-значими ще са в Дунавския басейн, Добруджанските реки, Черноморския басейн в горното течение на р. Луда Камчия, както и на реките Марица, Тунджа, Арда, Атеринска и Бяла, както и по поречието на Струма, Места и Доспат. Критично остава нивото на Тунджа при Елхово.