Желаещите да изработят новите монети от 2 лв. имат време да кандидатстват до 23 март 2015 г.

Българската народна банка (БНБ) е готова да плати 8 819 000 лв. без ДДС на желаещи да изготвят новите монети от 2 лева, които ще заменят банкнотите, предаде БГНЕС.

 

Предмет на обществената поръчка, изготвена от БНБ и обявена преди два дни, включва доставка на отвърнати, ренделовани и сдвоени, готови за отсичане двукомпонентни монетни заготовки от мед-никелова сплав на външния пръстен (сребрист) и мед-никелова-цинкова сплав на вътрешния кръг (златист) за разменни монети с номинал 2 лева, емисия 2015 г.

 

Желаещите да изработят новите двулевки имат време да кандидатстват до 23 март 2015 г. В поръчката се посочва още, че избраният за изпълнител участник се задължава да достави 108 тона (12 млн. броя) заготовки със срок на доставка в периода от 30 май 2015 г. до 30 юни 2015 г. Доставката се извършва съгласно условията на проекта на договор.

 

Минималните изисквания за бъдещите кандидати са да имат минимум 3 изпълнени доставки, сходни или еднакви с предмета на обществената поръчка, изпълнени през последните 3 години, считано от датата на подаване на офертата за участие. Освен това, участникът трябва да притежава валиден сертификат по система за управление на качеството ISO 9001:2008, издаден от сертифициран орган с международна акредитация. Крайният срок за изпълнение на поръчката е 31 декември 2018 г.

 

Миналата година БНБ утвърди дизайна на монетата, която ще е с изображението на Паисий Хилендарски - като това на банкнотите от 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г.

 

По този начин новата разменна монета ще е продължение на съществуващата концепция за серията български разменни монети, състояща се от три групи монети: I група – включваща ниските номинали от 1, 2 и 5 стотинки; II група – средните номинали от 10, 20 и 50 стотинки, и III група – включваща висок номинал от 1 лев и бъдещата монета от 2 лева.

 

От БНБ правят уточнението, че изображението на Паисий Хилендарски върху монетата, както и това върху банкнотата, не представлява каноничен образ, използван от Българската православна църква, а е стилизиран светски образ (без нимб), като посланието е да се наблегне на възрожденския и будителския принос на Паисий Хилендарски в светската история на България.

 

Както беше оповестено през есента на 2013 г., необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение.