Хиляди българи в цялата страна отдадоха почит на Апостола на свободата

 

България отбелязва 142 години от смъртта на Васил Левски. Хиляди българи в цялата страна отдадоха почит на Апостола на свободата.

Още по темата

 

Официалната церемония в столицата започна в 18.00 часа, пред паметника на  Левски, дело на италианския скулптор Абрамо Перукеле. През целия ден на това място се стичаха хиляди българи.

 

В официалното си слово край паметникa на Апостола президентът Росен Плевнелиев заяви: „Символът на българската голгота ни прави по-единни” и добави: „Свикнали сме да помним Левски като идеолог на революцията. Едва ли има българин който да не е научил още от читанките, че Левски мечтае за свободна България, че българите независимо от техния етнос, ще бъдат равноправни”. 

 


В наши и само в наши ръце остава задачата да завещаем на идните поколения чистата и градивна любов към родината, с която Васил Левски извървя житейския си път”, подчерта държавният глава. 

 

 

 

В Националния военноисторическия музей днес се опитаха да опишат Апостола с една дума. Първокласникът Румен от 159-то училище „Васил Левски” в квартал Челопечене не се поколеба каква дума да избере за Апостола:. Той е убеден: „Левски е нашият герой”. Хиляди малки и големи като Румен така събират  до днес 36 думи, представени в звуково-музикална инсталация.  Точно на толкова години е Левски, когато увисва на бесилото.

 

Друга инициатива, свързана с Апостола също приключи днес. Ученици от осми клас преписаха  тефтерчето на Левски и го дариха за пример и спомен на депутатите.