Мерките ще включват борба с контрабандата на бензин и цигари

Окончателен списък с реформите, които Гърция приема да изпълнява, ще бъде представен на Брюксел във вторник сутрин и ще включва всички социални плащания и структурни реформи, посочи правителствен източник. 

Още по темата

 

Атина изпрати своя вариант на пътна карта, която трябваше да бъде разгледана в Брюксел до полунощ. Окончателно решение се очаква след телеконференция на министрите на финансите от еврозоната утре, предаде БГНЕС. От това обсъждане в детайли на предложенията на Атина зависи дали финансовата помощ за страната ще бъде продължена, пояснява източникът.

 

Списъкът, който Атина ще прати, включва всички предизборни обещания на "Сириза" относно социалните спешни мерки за подпомагане на най-уязвимите слоеве на населението, посочва източникът, без да коментира каква ще е цената им.

 

Сред мерките фигурира доставянето на безплатен ток на 300 000 нуждаещи се семейства, раздаване на купони за храни и транспорт на нуждаещи се и специфични финансови помощи за пенсионерите с най-ниски пенсии. Други предложения, които може да станат повод за по-сериозен дебат с кредиторите на Гърция, са например блокиране на изземане на основно жилище и други мерки при забавяне на плащанията на данъци и банкови заеми, както и опрощаване на част от дължимите суми.

 

Структурните реформи, които ще представи Атина, включват борба с контрабандата на бензин и цигари, от която гръцката държава може да събере съответно 1,5 млрд евро и 800 млн. евро. Кабинетът планира да събере 2,5 млрд евро от данъци върху едрата собственост и имуществото на олигарсите, допълва Франс Прес.