Поражението намали шансовете на Ливърпул за Шампионската лига

Във футболното дерби на острова Манчестър Юнайтед победи Ливърпул с 2:1 на стадион "Анфийлд". Двубоят бе от 30 кръг на Английската Висша лига.

"Червените дяволи" спечелиха четвърти пореден двубой и също така успяха да сложат край на серия от 13 мача без загуба на мърсисайдския тим.

Двубоят ще се запомни най-много с две неща - грозна постъпка на легендата на домакините Стивън Джерард и красиви голове на Хуан Мата. Испанецът откри резултата в 14-та минута с премерен изстрел в левия ъгъл на противниковата врата.

Асът на Ливърпул Стивън Джерард остана на пейката и се появи в игра в началото на втората част, но престоя само няколко секунди на терена. При стълкновение между него и Андер Ерера съдията в първия момент изненадващо показа червен картон на играча на Ливърпул, но на повторенията се видя, че капитанът на "червените" настъпва по глезена падналия си съперник.

Хуан Мата в 59-та минута с прекрасна странична ножица покачи на 2:0 за Манчестър, а Ливърпул успя да върне само едно попадение, автор на което стана Даниел Стъридж в 69-та минута.

В последните секунди от 4-минутното продължение на мача съдията Мартин Аткинсън отсъди дузпа в полза на Юнайтед, но вратарят на домакините Симон Миньоле успя да отрази по чудесен начин удара на Уейн Рууни от бялата точка. "Червените дяволи" затвърдиха четвъртата си позиция, която осигурява място в плейофите на Шампионската лига. Те имат 59 точки, а Ливърпул са пети с 5 т. по-малко.