Жан-Клод Юнкер мисли за свободната търговия, но не и за гражданите и природата, казва Йорго Рис от Грийнпийс

Европейският съюз планира да опрости процеса за одобрение на внос на генно модифицирани хранителни продукти и храни за животни. За това алармира източник на френската AFP в Брюксел, цитиран от агенция БГНЕС.

 

Идеята на еврократите е „да се позволи на държавите членки сами да решават дали да ги приемат или не”. По думите на анонимния източник, изпълнителният орган на ЕС в лицето на Европейската комисия (ЕК) ще представи предложението си след само две седмици - на 22 април 2015 г.

 

Планът е сходен с този, който беше приет от Европарламента през януари т.г. след години на спорове и позволяващ държавите-членки на ЕС да решават сами дали да култивират генно модифициране организми (ГМО). Подобна решение означава, че страни като Испания, които искат ГМО, няма повече да срещат опозиция от страна на държави като Франция, които пък са против подобни храни на територията на ЕС.

 

Идеята на ЕК е в разрез с мнението на еколозите, които отдавна не крият, че са против подобна свобода за ГМО. Пет природозащитни групи, сред които GreenPeace ("Грийнпийс") и "Приятели на земята" разкритикуваха плановете на ЕС.

 

Новината за промените идва скоро, след като председателят на ЕК Жан-Клод) Юнкер обеща, че ще направи „реформи в европейските решения за генно модифицираните култури, за да станат те по-демократични”. 

 

Екоорганизациите обаче виждат в това действие на президента на ЕК ако не лобизъм, то най-малкото – безучастност. „Вместо това може да се окаже, че той ще одобри повече генно модифицираните култури под знамето на свободната търговия, отхвърляйки настрана притесненията на европейските граждани и рисковете за природата", коментира пред медиите директорът на "Грийнпийс" за ЕС Йорго Рис.

 

В момента в Евросъюза е разрешено отглеждането само на един единствен генно модифициран организъм. Става дума за сорта царевица "Монсанто" (GMO MON810), който расте на Пиренейския полуостров (Испания, Португалия) и в една държава от Централна Европа (Чешката република).