Разказите на една журналистка под прикритие

"Вярно ли е, че целият свят говори корейски?". Това съвсем не е най-абсурдният въпрос, който журналистката Суки Ким чува по време на престоя си в Северна Корея. 20-годишни студенти по компютърни науки, които нямат представа кои са Стийв Джобс или Марк Зукърбърг; хора, които не могат да направят една стъпка без позволение... Това, което звучи абсурдно в един нормален свят, е всекидневие и реалност в Северна Корея. 

 

Диктаторът умря, да живее диктаторът!

 

17 години диктаторът Ким Чен Ир властва в Северна Корея. За международната общност неговият образ бе символ на нарушаването на човешките права и човешката мизерия, но в самата комунистическа държава около личността му винаги е витаел зловещ култ. Това коментира Суки Ким - учителката, която беше в страната през последните години, в които диктаторът бе на власт, както и в деня на самата му смърт. Нейна колежка й е съобщила новината за кончината му, уточнява германското списание "Фокус".

 

"Отне ми известно време, за да разбера, че става дума за него - за човека, чието име се нарежда дори преди това на Бог. Междувременно учениците бяха извикани и им бе казано, че диктаторът е мъртъв", спомня си Суки. А когато те научават, помещението бива обхванато от призрачна тишина. 

 

„Учениците минаваха покрай мен и не ме гледаха в очите - това бе последният ми ден в училище и аз щях да ги видя отново само още веднъж - на следващата сутрин: Те изглеждаха така, сякаш бяха плакали цяла нощ. Те бяха толкова обхванати от мъката си, че очите им просто преминаваха през мен", обяснява учителката в книгата си, която носи името "Без теб няма нас" - мотив от севернокорейска песен. 

 

Да пишеш с риск за живота си

 

За тази книга тя рискува живота си. Преструвайки се на учителка и мисионерка, тя прекарва една година в първия частен университет на страната, където преподава английски на синовете на севернокорейския политически елит. Под винаги изпитателния и зорък поглед на авторитарния режим. Като мнима учителка тя записва неща, които знае, че режимът не иска да излизат на бял свят: „Ако ме бяха разкрили, щяха да ме арестуват като шпионин”.

 

В интервю за "Билд" Суки споделя, че е пазила записките си в пет различни USB-та, които непрестанно носи в себе си, „дори по време на сън или йога”. От своя лаптоп тя изтрива текстовете незабавно, след като ги е написала, тъй като машината бива системно проверявана: „Всичко, което виждаш като посетител, е това, което режимът пожелае да видиш”.

 

Севернокорейските студенти

 

Най-важният й контакт били нейните студенти: млади мъже на възраст между 19 и 20 години, които учат компютърни наука в „Университета на Пхенян за наука и технологии”. Тези млади мъже обаче по никакъв начин не са обикновени севернокорейци, тъй като през 2011 година всъщност там не е имало точно такива. 

 

Въпреки това студентите от Пхенянския университет можели да изучават английски и дори понякога да играят баскетбол. 


„Съвсем очевидно те бяха каймакът на нацията. По-голямата част от тях бяха деца на високопоставени членове на Партията”, спомня си Суки.  

 

Но дори и сред привилегированите е имало различия, които проличавали най-силно през ваканциите между семестрите. Докато едните студенти разказвали на Ким за посещения в ресторанти и празненства за рождени дни, другите изглеждали отслабнали и с тен. 

 

„Те казваха, че през ваканцията се налагало да работят по осем часа дневно на строителни площадки. Колкото по-влиятелни са родителите, толкова по-голям е шансът да успееш да избегнеш това задължение”. 

 

Дори и децата на елита са под непрестанно наблюдение в тоталитарната държава. 


„Всеки докладва за всеки, всеки е шпионин на държавната власт. Освен това класовете имат по един ръководител, който наблюдава всички и докладва непрекъснато”.

 

Свободно време почти няма. Учениците не могат да изразят собственото си мнение или някакво съмнение в действията на лидерите. А в кампуса жени войници следят кой, кога, къде и с какво се занимава. Учителите също не могат да напускат общежитията. Излети, събития и дори посещения в супермаркета се извършват под специален надзор. 

 

На фона на критиките срещу себе си, Северна Корея си поставя за цел да неутрализира врага не само вътре в страната, а и извън нея. Гледайте видеото, за да разберете как ще се случи това!