Отношенията между страните ни са сложни, но имаме общ дневен ред, увери руският държавен глава

Ден след като Хилари Клинтън обяви, че ще се кандидатира за Белия дом, Владимир Путин заяви, че е готов да работи с всеки президент на САЩ. Това стана ясно от думите на руския държавен глава каза в интервю за "Вести в събота" на държавната телевизия „Россия”, цитиран от агенция Интерфакс.

 

По думите му Москва и Вашингтон са длъжни да си сътрудничат независимо от това кой ще стане американски президент след изборите през 2016 г. „Готови сме да работим с всеки ръководител на американската държава, когото избере американският народ”, каза Путин. 

 

Според него Кремъл не работил с един човек, а с цялата държава в лицето на Щатите. „Ние си сътрудничим не с конкретно физическо лице, сътрудничим си със страната, с една голяма и много влиятелна страна в света”, добави той. Затова според президента на РФ нямало как да не се работи с който и да е лидер на САЩ.

 

Руският президент призна, че отношенията между властите на Русия и САЩ в момента „са сложни”. „Имаме разногласия в редица области: в областта на сигурността, излизането едностранно на САЩ от системата за ПРО, разминаване по някои въпроси на международния дневен ред”, изброи Путин.

 

Според стопанина на Кремъл обаче у двете страни имало нещо, което ги обединява, което ги кара да работят заедно. „Говорим за неразпространението на оръжия за масово унищожение, борбата с международния тероризъм, с престъпността, с бедността на планетата, а също общите усилия така, че световната икономика да стане по-демократична и балансирана, а световният ред – по-демократичен”, обобщи по темата Путин.

 

Припомняме, че отношенията между станалата предварително фаворит в президентската надпревара бивш държавен секретар и първа леди Хилари Клинтън и руския държавен глава меко казано, не са най-цветущите. В мемоарите си бившият първи дипломат на САЩ пише за личните си срещи с Путин доста остро и дори с неприязън и ирония, което най-вероятно не остана незабелязано и от руските журналисти.

 

В пресата попадна и момент от обиколката й из САЩ от тази година, по време на която тя пародира Путин и премиера Дмитрий Медведев: "- Искате ли отново да станете президент? - Може ли да искам?" 

 

Самата Клинтън заема и остра позиция относно политиката на Москва в Украйна и по други въпроси, а и е подкрепяна от "големите врагове на Русия" от рода на милиардера Джордж Сорос, който активно лобира пред Международния валутен фонд (МВФ) за властите в Киев. 

 

Текст: Николай Марченко