Скандалната съдийка разкри причините за задържането си

 

Румяна Ченалова проговори 72 часа, след като беше освободена от ареста. Първо в предаването "На светло" съдията разкри какви са причините за нейното задържане.  

Още по темата

 

Наричат я съдията на Делян Пеевски, защото на нея са разпределени три от четирите дела, които депутата води срешу банкера Цветан Василев. Наричат я и съдията на президента Георги Първанов, наричат я и съдията на Цветан Цветанов. Тя твърди, че не познава никой от тримата, но по думите й за "зла беда" все на нея се падали ключови дела в държавата. 
  
 

"Случайно или не след делото "Октопод" срещу мен бе образувано дисциплинарно производство, по образувано дело в Македония, за действия, които съм извършила като адвокат. По непонятни за мен причини, приключи през месец октомври и до ден днешен няма решение", казва Ченалова.


Освен от Висшия съдебен съвет, тя вече има предявено обвинение и от прокуратурата - за престъпление по служба. Свидетел по разследванвто твърди, че съдията е взела подкуп от 690 000 лева от енергийна фирма, за да реши в нейна полза делото. 

 

"Никога не съм взимала такъв подкуп. Аз ще потърся отговорност от лицето, което разказва една невероятна история за взет подкуп, за пътувания с яхти, за преведени пари в Бразилия", заяви Ченалова.

 
Тя разказва и още - член на Висшия съдебен съвет е опитвал да оказва влияние върху разследващите я органи. 


"Вярно или невярно, на мен ми беше казано, че върху органа на досъдебно производство се показва натиск от член на ВСС, без да ми се сочи кой,  който заявява, че действа от името на главния прокурор", коментира съдията. 


Тя е сезирала обвинител номер едно за случая и чака отговор. Дала си е такъв обаче за показния й арест.