Настоящият председател получи пълна подкрепа от делегатите

Валентин Йорданов бе преизбран за председател на Българската федерация по борба с абсолютно мнозинство. Той получи подкрепата на всички сто делегати, които присъстваха на изборното Общо събрание в комплекс "Диана" в столицата.

 

За олимпийския шампион, 7-кратен световен и седем пъти европейски първенец, който е начело на централата от 1998 г., това ще е пети мандат.

 

Другите двама претенденти за поста се оттеглиха. Това бяха Димитър Джамов и Георги Мърков.

 

"Благодаря на делегатите за доверието им към мен - каза Йорданов. - Не обичам много да говоря. Но делата, които съм свършил, красноречиво бяха изразени в цифри на това събрание."

 

Валентин Йорданов ще има трима заместници, които ще отговарят съответно за класическата, свободната и женската борба. Те ще бъдат избрани на първото заседание на Управителния съвет, което ще е след турнира "Дан Колов - Никола Петров" (24-26 април, зала "Христо Ботев").

 

По предложение на Младен Михалев Управителният съвет вече ще е от 13 души, а не от 11, както бе досега.

 

Членовете на управата бяха предложени от Валентин Йорданов, които бяха гласувани анблок. А те са: Гриша Ганчев, Младен Михалев, Никола Гергов, Валентин Гецов, Огнян Макавеев, Бисер Страхилов, Методи Пенев, Пламен Пенев, Тодор Ангелов, Евгени Стамов, Рахмат Сукра, Васил Сайменов и Валентин Йорданов влиза по право като президент.

 

Същевременно бяха направени промени в Устава на федерацията. Изборът на президент вече ще става на 4 г., а не както бе досега - на 5. И тъй като старият устав и новите изменения се застъпват, следващото събрание би следвало да е след олимпиадата, но ако не бъде свикано извънреден форум, сегашната управата на БФ Борба ще ръководи този спорт в следващите 4 г.

 

Освен това делегатите решиха генералният секретар на БФ Борба да не е непременно член на Управителния съвет, както бе досега.


Утвърдено бе и новото име на Международната федерация по борба, а именно Обединена световна борба (UWW).