Това се случва на фона на засилена военна активност в Балтийско море от страна на Русия

Финландската флота съобщи, че е изстреляла предупредителни изстрели към обект в нейното морско пространство, за който се предполага, че е подводница.

 

"По време на наблюдение на (финландската) териториална цялост, флотът забеляза възможен подводен обект по обед на 27 април 2015 г. в териториалните води на Финландия близо до границата край Хелзинки", се казва в съобщение на Министерството на отбраната, цитирано от Франс прес и БГНЕС.

 

По-късно през нощта е бил извършен повторен оглед като "е било дадено предупреждение с леки дълбочинни бомби в три часа сутринта" местно време, се казва още в съобщението. След предупредителните изстрели няма данни за повторна поява на обекта, за който не се дава никаква допълнителна информация.

 

Според министъра на отбраната на Финландия Карл Хаглунд пред местна медия дълбочинните бомби "вдигат силен шум, но не предизвикват директни щети". Той допълни още, че "с тях можем да покажем, че сме установили (някакъв вид) активност".

 

В същото време ръководителят на морските операции кап. Олави Янтунен отказа да потвърди, дали обектът, срещу който са били изстреляни бомбите, е бил подводница.

 

"На този етап е невъзможно да кажем какъв е бил този потенциален подводен обект", каза той по време на пресконференция.

 

Инцидентът се случва на фона на засилена военна активност в Балтийско море от страна на Русия, с която Финландия споделя обща граница.

 

През октомври миналата година въоръжените сили на съседна Швеция преследваха в продължение на седмица обект, за който също се предполагаше, че е чуждестранна подводница, която се е намирала във водите около столицата Стокхолм.