Граждани демонстрираха срещу полицейското насилие

 

Повече от 60 души са арестувани в Ню Йорк по време на протест срещу полицейското насилие. Протестни шествия имаше и в Балтимор, Бостън и други градове. В Ню Йорк стотици се опитаха да минат през загражденията край "Юниън скуеър" и да спрат движението. 

 

Протестът в Балтимор мина без инциденти. След ожесточените сблъсъци отпреди няколко дни в Балтимор вчера там положението беше спокойно, подновиха работа училищата и магазините, по улиците патрулират полицаи и войници от Националната гвардия.

 

Междувременно стана ясно, че Фреди Грей, чиято смърт предизвика безредици в Балтимор, се е удрял в стените на полицейския микробус и "нарочно се е опитвал да се нарани", пише днес вестник "Вашингтон пост". Изданието се позовава на затворник, превозван заедно с Грей.

 

Поредните протести бяха насочени срещу прекалената и неоправдана употреба на сила от полицията, която стана причина за смъртта на няколко невъоръжени чернокожи през последните месеци. В Ню Йорк, няколко хиляди души се събраха на "Юниън скуеър", като част от тях се опитаха да минат през загражденията и да спрат движението. Протестиращи се събраха и на "Таймс скуеър" като блокираха движението по 7-о авеню.

 

"Полицията не защитава хората. Те се притесняват единствено за имуществото. Прозорците могат да бъдат сменени, но живота на това момче не може. Той си отиде", казва нюйоркчанката Фейт Лугие.

 

"Става все по-безнадеждно. Вместо да гледаме към корените на проблема, гледаме към бунтовете, а корените са много по-важни. Те убиха човек, отнеха живот", допълва Ал Патрон.

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС