Очаква се безработицата да падне до 25,6%

Положението с гръцката икономика се е влошило през 2015 г. Това стана ясно от публикуваната днес пролетна икономическа прогноза на Европейската комисия.

 

Брюксел очаква тази година БВП на страната да отбележи ръст от 0,5%, сравнено с 0,8% от предходната 2014 г. Според прогнозата безработицата ще падне до 25,6%, като през 2016 г. се предвижда по-нататъшно понижаване на този показател до 23,2% (при предвиждан ръст на БВП от 2,9%).


Очаква се тази година заради слабото вътрешно търсене инфлацията да остане отрицателна. Прогнозират се обаче положителни стойности през 2016 г., когато възстановяването на страната би трябвало да набере скорост.

 

Според ЕК ситуацията се усложнява в резултат на липсата на яснота за политиката спрямо кредиторите на страната. 

 

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че излизането на Гърция от еврозоната не е опция. Той допълни, че подобно нещо би довело до "значителни опасности за Европа".

 

"Гърция направи грешки в миналото. Правителството на Андонис Самарас направи правилните стъпки и тези, които се съмняваха в тези стъпки, спечелиха изборите и сега са изправени пред своите предизборни обещания", каза още Юнкер, цитиран от БГНЕС.