BND се разбирало за масовото следене с британците и американците тайно от канцлера Ангела Меркел

Властите на Република Австрия внесоха жалба и поискаха „обяснения“ от Федералната република Германия (ФРГ) заради СРС-скандала с масови подслушвания.

 

Става дума за информацията, че кабинетът във Виена е бил шпиониран от германското разузнаване BND в полза на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, информира агенция France Presse (АФП).

 

Highslide JS
BND наравно с британските си колеги са основните пособници на АНС на САЩ за следене в Европа

 

Министерството на вътрешните работи (МВР) официално обяви, че жалбата „за тайно следене в ущърб на Австрия“ е внесена в Прокуратурата във Виена. Страната иска също така да получи „пълни разяснения“ от Берлин. „Освен по съдебен път, Австрия ще потърси обяснение и по дипломатическите канали”, увериха от МВР на страната.

 

Новината идва дни, след като германската BND попадна „под обстрел” заради подслушванията в полза на щатската АНС. Във вторник стана ясно, че службата е планирала редица операции тайно от канцлера Ангела Меркел.

 

Според източниците на немското списание Speiegel, британската служба GCHQ през 2012 г. е предложила на BND високотехнологична система за събиране на данни за достъп до централния канал за трафик на данни на германския концерн Deutsche Telekom, базиран във Франкфурт на Майн.

 

На BND й е било предложено да се възползва от тази система, за да прехваща цялата информация, която минава през територията на Германия, а след това да я предава в суров вид на британските си колеги. В замяна британците предложили да предоставят информацията, която прехващат от чужбина – третият партньор трябваше да е  АНС на САЩ. Кодовото име на тайната операция беше Monkeyshoulder ("Рамо на маймуна”).

 

Highslide JS
Дезертиралият от АНС и ЦРУ Ед Сноудън разкри, че САЩ подслушват дори партньорите си в Берлин и Брюксел - Ангела Меркел обаче се ограничи с "обяснения" от Барак Обама

 

Въпреки серьезните правови и политически съмнения, BND форсирала реализацията на проекта в продължение на месеци през 2013 г. На персонала било наредено никого да не информират за операцията – нито Федералното ведомство по безопасността в сферата на информационните технологии, нито главния принципал за надзор – ведомство на федералния канцлер Ангела Меркел.

 

Сътрудници на BND минали няколко обучаващи тренинги по работа със системата GCHQ. В края на краищата, шефът на BND Герхард Шиндлер се разпоредил да се свие операцията през август на 2013 г. – само няколко седмици преди избухналия СРС-скандал около АНС, предизвикан от разкритията на беглеца Едуард Сноудън.