За "Арева" към настоящия момент работят около 45 000 души

Френският производител на ядрено гориво и оборудване за ядрени централи "Арева" съобщи, че ще съкрати до 6000 работни места в опит да спести 1 млрд. евро от разходите си до 2017 г.

 

"В световен мащаб съкратените работни места ще бъдат между 5000 и 6000 души като само във Франция те ще са между 3000 и 4000", съобщи директорът по човешките ресурси на "Арева" Франсоа Ногу", цитиран от Франс прес и БГНЕС.

 

Компанията е сред трите лидера в областта на мирния атом заедно с руската "Росатом" и американската "Уестингхаус". 

 

Най-много ядрени централи, построени по проект на "Арева", работят във Франция, но също така има във Великобритания, ФРГ, Италия и други страни. Един от последните проекти на компанията е изграждането на втората ядрена централа в Турция на брега на Черно море съвместно с японския производител "Мицубиши".

 

По-рано "Арева" съобщи, че се готви да намали трудовите си разходи с около 15% във Франция и близо 18% по света. Според Ногу в момента те са между 3,5 млрд. и 4 млрд. евро. За "Арева" към настоящия момент работят около 45 000 души.

 

През март компанията потвърди за рекордни загуби от 4,8 млрд. евро през 2014 г., след като беше принудена да направи редица разходи по забавянето на свои последен модел генератори. /АФП