Нека всички политици да се разграничат от използването на етническата карта в политиката, призова той

Видео: БГНЕС

 

"Претопля се една манджа. През 2001 г. Иван Костов прие подобен закон, може би от там са взели идеята. Няма нищо оригинално в това”, заяви лидерът на БСП Михаил Миков относно предлаганите промени в Наказателния кодекс за отпадане на давността на престъпления по време на комунистическия режим.

 

"След няколко месеца след това Костов трагично загуби изборите. Вносителите са неговите последователи - Методи Андреев, Радан Кънев", заяви Миков.

 

Според него законопроектът няма никакъв юридически смисъл

 

"Той е една основа за политическо противопоставяне и може би в контекста на подмяната на историята. Априлското въстание да стане майско, да се зачеркне 9 май като Ден на победата", добави той.

 

"Нека всички политици да се разграничат от използването на етническата карта в политиката, особено с ясното съзнание, че социално-икономическите условия са тази среда, в която разиграването на тази карта за политически цели може да доведе до непредвидени последици”, коментира Миков и конфренецията на ПЕС за Западните Балкани. 

 

На въпрос дали случващото се в Македония в последните седмици е сценарий за дестабализация на държавата, той отговори: "Сценариите са възможни там, където има среда. Социално-икономическата среда на Балканите предполага много често използване на етническата карта за политически цели”.