Според анализ 70% от изследваните 200 случая на едра корупция са свързани с корумпирани политици

Четири от всеки пет граждани на ЕС подкрепят мерки, които задължават компаниите да разкриват кои са истинските им собственици. Само един от всеки четирима счита, че правителството се бори ефективно срещу мръсните пари в страната, сочат данните на Transparency International.

 

"Редица европейски правителства заявяват, че ще въведат публично достъпен регистър на фирмената собственост. Точно това иска обществеността. Предоставянето на цялата тази информация ще осигури незабавен достъп на органите, разследващи корупционните парични потоци както в ЕС, така и извън него”, коментира Карл Долан, директор на представителството на Transparency International в Брюксел

 

Highslide JS
 

Пълният достъп до информация ще бъде предоставен на правоприлагащите звена и отговорни държавни органи. Представители на гражданското общество, като например разследващи журналисти и НПО, ще имат достъп до данните за собствеността на компаниите, ако посочат легитимни основания за необходимостта от това. 

 

Според анализ на Световната банка и ООН 70% от изследваните 200 случая на едра корупция са свързани с корумпирани политици, които използват анонимни компании и тръстове с цел прикриване на тяхната самоличност. Констатира се, че протича тайно присвояване на обществени средства в огромни размери, което лишава гражданите от качествено здравеопазване, образование и други жизненоважни услуги.

 

Новата рамка оставя значителни потенциално отворени вратички за пране на пари, особено по отношение на тръстовете. Не се предвижда информацията относно тях да стане публично достъпна, а за някои от тях се предвижда обхватът на предоставяната информация да бъде ограничен. Това също трябва да се промени, отбелязват от Transparency International. 

 

Правителствата на страните-членки на ЕС ще имат период от две години, в който да приложат новите стандарти на национално ниво. Великобритания, Франция, Дания, Чехия и Нидерландия са заявили, че ще въведат публичен регистър на компаниите.