Средното електорално участие е било малко над 50%

Приключиха изборите за ръководители и членове на регионалните съвети в италианските области Венето, Тоскана, Лигурия, Умбрия, Марка, Кампания и Пулия, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

 

По данни на Министерството на вътрешните работи, което в Италия изпълнява функциите на избирателна комисия, средното електорално участие е било малко над 50%, което е с близо 10 процента по-ниско от предишните регионални избори.

 

Съгласно предварителни резултати кандидатите от управляващата Демократическа партия водят в областите Пулия, Тоскана и Кампания, докато в Лигурия основната схватка е между кандидатите на опозиционната партия "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони и движението "Пет звезди" на блогъра Бепе Грило.

 

Както се очакваше, във Венето се очертава победа на действащия губернатор Лука Дзая, представител на другата опозиционна формация "Северна Лига". Окончателните резултати се очакват днес, след като бъдат преброени всички гласове.

 

Едновременно с гласуването в регионалните избори се състояха и местни избори в почти всички градове, включително такива важни центрове като Венеция, Арецо и Агридженто (на о. Сицилия)

 

Ако кандидатните не наберат повече от 50% от гласовете, след две седмици е предвиден втори вот.