Само през миналата година над 9000 декара гори са били унищожени от пламъците

 

Нови пожарни коли - в битка с горските пожари. Само през миналата година над 9000 декара гори са били унищожени от пламъците. Новост са камерите на покрива на пожарните, с които може да се проследи в обсег от 20 км къде е огнището на пожара и има ли там хора.

 

По този начин чрез станция пожарният екип може да се упъти най-бързо до мястото. По двама пожарникари от всяка областна дирекция са обучени как да боравят с новата техника. 

 

Новите пожарни бяха осветени в сградата на Дирекция "Жандармерия" на официална церемония с участието на вътрешния министър Румяна Бъчварова и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

 

"За първи път в МВР има толкова мащабно техническо обновяване. Това е постижение и съм убедена, че то ще има и изключителни резултати", каза Бъчварова.

 

Освен автомобилите, със средствата от стария програмен период са закупени още различни предпазни средства, термовизионни камери, сгъваеми резервоари за вода и други. В новия програмен период за "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР ще получим още 39 млн. лева, уточни Ивелина Василева. С тези средства се предвижда изграждането на шест регионални центъра за реакция при кризи и бедствия.

 

Припомняме, че през миналата година над 9000 декара гори са били унищожени от пламъците. В борбата с огъня през 2014-а са се включили 134 нови пожарни автомобила. Построени са и 20 модерни кули, които трябва да следят за огън на ключови места. Модерните съоръжения с видеокамери и софтуер, който засича дим и пламъци, на практика защитават малко над 8% от територията на страната – предимно местата с най-сериозен риск като природните паркове и високопланински райони.

 

Видео: БГНЕС