Хиляди фирми спряха работа за час

Снимка: БГНЕС

 

Отново у нас. Високо напрежение в държавата - 160 000 души на протест срещу поскъпването на тока. В същото време държавата отлага до последно решението откога ще поскъпне токът.


Работен ден като всеки друг, но не съвсем. Заводът ще утихне след броени минути. Под ръцете на служителите в завода излизат 8% от хидромоторите в света. Фирми на 5 континента разчитат на доставките им.


„Загубата ми от днед е 50 000, но ако влязат в сила промените, ще е 2,5 милиона”, казва Владимир Спасов, прокурист на предприятието.


Точно в 11 часа машините спряха работа. А в завода никога не е било толкова тихо. Шумът се премести на площада. Още по-масово беше недоволството по улиците на Стара Загора. Над 2500 служители от 100 фирми се включиха в протестното шествие в града.


„Докато не видим разписано, ясно като пътна карта няма да се спрем”, зарече се Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.


Страхът от безработица изкара недоволните и по улиците на Бургас. Тук в протеста се включи и завод Спартак, фирмата произвежда авточасти за един от големите производители на автомобили в Западна Европа.


„Ами ще съкращаваме и отиваме на затваряне. Това е бъдещето”, казва Кирил Янков – изпълнителен директор на предприятие.


Точно след час недоволство, в 12часа, 160 000 души се върнаха обратно на работа. Засега.


Повече по темата гледайте във видеото.