Южноевропейската държава е на път към фалита

 

Гърция е на път към фалита. Няма да има отсрочка за Атина. Това решиха преди минути финансовите министри на страните от Еврозоната. Това означава, че програмата за финансиране на южноевропейската страна трябва да свърши във вторник. А правителството няма пари, за да посрещне дълговете си.

 

Решението поставя под въпрос смисъла от планирания референдум. Премиерът Алексис Ципрас поиска народно допитване на 5-ти юли. Това е няколко дни след датата, на която Гърция технически трябва да обяви фалит. До последно гръцкият представител в Брюксел, Янис Варуфакис, преговаряше с тройката кредитори в пореден опит за постигане на споразумение. Новина за сделка така и не дойде. Финансовите министри казаха, че се готвят за вариант, в който Гърция фалира.

 

"Потенциално, днес е един много тъжен ден. Особено за гръцкия народ. Общо взето сме единодушни, че Еврогрупата не може да продължи програмата за финансиране на Гърция. Резервният план се превръща в основен”, заяви министърът на финансите на Финландия Александер Стуб.     

 

"Какво означава "План Б" ли? Трябва да обсъдим реалната ситуация. Гърция напусна масата за преговори. А във вторник програмата за финансиране изтича", уточни Волфганг Шойбле, министър на финансите на Германия. 

 

Днес Атина се събуди с новината за референдум. И така въпросът „за” или „против” предложението на Европа се прехвърли от правителството върху гръцкия народ. Павлос ще гласува.


„Не съм срещу реформите, но съм срещу реформите, които ще обрекат хората на бедност. Няма план за растеж. Къде е европейския план за растеж? Като го видя – ще реша”, заяви той. 

 

Вчера късно вечерта в официално телевиозионно изявление премиерът Алексис Ципрас съобщи новината за референдума. 

 

"Тези предложения, които очевидно нарушават европейските правила и фундаментални права за работа, равенство и достойнство, демонстрират как целта на определени партньори и институции не е да се постигне приемливо за всички страни споразумение, а вероятно искат да унижат един цял народ", заяви Ципрас. 

 

Днес банките в страната не работят. Очаква се обаче в нощта на неделя срещу понеделник опашките отново да се повторят.

 

Тази вечер стана ясно, че ще има второ заседание на финансовите министри, за да обсъдят какво ще се прави.

 

"Решението за референдум на практика сложи край на преговорите. Гръцкото правителство отхвърли предложенията на кредиторите и общото мнение е, че съжаляваме за това развитие на нещата - за прекратяването на преговорите и за това, че е невъзможно продължаването им днес", заяви ръководителят на съвета на финансовите министри във валутния блок (Еврогрупата) Йерун Диселблум.