Споразумението ще бъде обявено във Виена

 

Историческо споразумение за ядрената програма на Иран. След преговори, продължили години, най-накрая Техеран се съгласи да унищожи почти напълно технологията за производство на ядрено оръжие. В замяна отпадат ограниченията за търговията с петрол и газ, като цените тръгнаха надолу още днес. 

 

Цели 23 месеца тежки преговори между Иран и международната общност. Финалът на сагата беше поставен във Виена. 

 

„Днес е исторически ден. За мен е голяма чест да обявя, че постигнахме споразумение по ядрената програма на Иран”, заяви Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика. „С кураж, политическа воля, взаимно уважение, ние дадохме на света това, за което се надяваше”. 

 

А именно - ограничаване на ядрената програма срещу вдигане на икономическите санкции. 

 

„Всяка пътечка към ядрено оръжие за Иран е отрязана”, заяви Барак Обама. 

 

Иран трябва да унищожи 98% от обогатения си уран в най-кратки срокове. В замяна страната ще получи  достъп до повече от 100 милиарда долара от замразените си активи. Ограниченията за търговията с горива и финансовите трансакции се отменят, а веднага след новината за споразумението, цената на петрола на световните пазари падна с около 2%.

 

„Иран има много голям стимул да спазва клаузите и много тежки последици в случай на нарушение”, заяви още Барак Обама. 

 

Облекчаването на санкциите ще бъде значително, но оръжейното ембарго остава. Инспекторите на ООН ще могат да проверяват всички ирански ядрени обекти, но с предварителното разрешение на Техеран. 

 

„Аллах чу молитвите на народа и имаме сделка за ядрената програма, която ще вдигне санкциите”, заяви президентът на Иран Хасан Рохани.

 

Ако Иран не спази споразумението, санкциите ще бъдат върнати.