След тежки преговори гръцкият парламент в крайна сметка прие плана на европейските кредитори

След тежки преговори гръцкият парламент в крайна сметка прие плана на европейските кредитори. 

 

Нощта на важното гласуване обаче беше опожарена от коктейли Молотов

 

Протестиращите хвърляха запалителни бомби и камъни, изпочупиха витрини и запалиха микробус на гръцка телевизия. Това са най-ожесточените сблъсъци в Гърция от 2 години насам.

 

И докато хората недоволстваха, депутатите спореха ожесточено за увеличение на данъците и за промените в пенсионната система.  

Още по темата

 

„Ако това правителство падне, повече няма надежда за Гърция и Европа”, заяви Панос Каменос, лидер на партия „Независими гърци”.

 

Накрая законите бяха променени, но една трета от депутатите на управляващата партия СИРИЗА гласуваха против тях. Наложи се премиерът Ципрас да разчита на опозицията, за да спаси страната от фалит. Заради бунта сред управляващите, министри от правителството заговориха за предсрочни избори през септември или октомври. 

 

„Това изнудване, за което говорите - как смятате - реално или въображаемо е? Ако мислите, че е измислено, аз съм отворен за алтернативни варианти. Ако обаче смятате, че е истинско, тогава няма друг вариант за нас, освен да споделим товара на отговорността”, заяви премиерът Алексис Ципрас.  

 

След като законите бяха променени по искане на кредиторите, Брюксел отпуска мостов кредит от 7 милиарда евро. Отпускането на парите обаче трябва да бъде одобрено от всички държави от ЕС. В същото време Европейската централна банка увеличи спешното финансиране за гръцките банки, което ще им позволи да извършват само определени финансови операции. Засега не е ясно докога ще остане в сила ограничението за теглене на 60 евро дневно. 

 

„Действията на Европейската централна банка са в съответствие с това, че Гърция е и ще остане член на Еврозоната”, заяви Марио Драги, президент на ЕЦБ.

 

Сега топката е в полето на Европа - парламентите на Финландия и Литва вече гласуваха за споразумението с Гърция, а вотът в германския парламент е утре.