Решението беше взето от депутатите в Бундестага с голямо мнозинство

Дебат и в германския парламент за финансите на Гърция. Депутатите в Бундестага одобриха с голямо мнозинство започването на преговори за отпускане на 86 милиарда евро спасителен заем на южната ни съседка.

 

Въпреки че днес канцлерът Ангела Меркел има рожден ден, настроението в Бундестага не беше празнично. Част от депутатите бяха категорично против да се отпускат още пари на Гърция, затова първите думи на Меркел при откриването на дебата бяха ясно предупреждение. 

 

„Алтернативата на това споразумение няма да бъде подредено излизане от Еврозоната, а предвидим хаос”, заяви Ангела Меркел.


 
Приемането на споразумението не беше неочаквано, коментират анализатори, въпреки че 48 депутати от Консервативната партия на Меркел още снощи се обявиха против. Останалите също не бяха съгласни с линията на партията, но все пак гласуваха „за”. 

 

„Най-голямото предизвикателство е за Гърция и хората там, защото страната е не само в дълбока криза, но трябва да се промени драматично, за да излезе от нея”, заяви заяви Сигмар Габриел, вицеканцлер и министър на икономиката на Германия.


 
Социологическо проучване сочи, че 49 на сто от германците са против нови преговори за отпускане на спасителен заем. А в самата Гърция в понеделник се очаква дневният лимит от 60 евро за теглене от банкомат да бъде заменен със седмичен от 420 евро. Гърция има дълг от 320 милиарда евро, а миналият месец се превърна първата развита държава, която не успя да си плати вноската към Международния валутен фонд.