Според застраховател трябва да се промени наредбата за отчитане

 

Районният съд в Шумен отмени присъдата на мъж, санкциониран заради шофиране с алкохол в кръвта. След повторен анализ на кръвната му проба резултатът е по-нисък от първоначалния.

 

Владимир Тодоров, който е председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали от катастрофи и е участвал в експеримент, при който една кръвна проба, изследвана в четири различни лаборатории, показва различни промили алкохол. 

 

Той сподели, че според него министерството на вътрешните работи, на здравеопазването и на правосъдието трябва да променят наредбата за отчитане на промилите алкохол, която дава възможност за такива нелогични резултати. 

 

Владимир Тодоров добави, че в този вид наредбата дава възможност шофьорите, които пият и карат, да не бъдат наказвани, а невинните да получават санкции.

 

Добрина Капитанова е химик и експерт по алкохола, работила е в „Съдебна медицина” към Александровска болница и е участвала е в изготвянето на първата наредба за алкохол. Тя сподели, че методите са остарели и в изготвянето и процедурата не участва съдебен медик, както е било преди години.