Запасите вече свършват

 

И животните в гръцките зоопаркове страдат от кризата там. Забраната за преводи на пари в чужбина сериозно затрудни директорите на зоологическите градини в страната, които трябваше да плащат на доставчиците на храната за животните.

 

Делфините например ядат риба, внесена от Холандия, в която има определени витамини и протеини. Поради забраната на преводи в чужбина, зоопаркът в Атина не може да плати за рибата. Запасите от вече закупена храна свършват и морските бозайници са заплашени от гладна смърт.

 

"В момента не можем да направим нищо. Сметките ни са блокирани. Не можем да пращаме пари извън Гърция", обясни основателят на зоопарка в Атина Жан-Жак Лежур. Зоопарковете следват процедурата. Пишат искания до специална комисия в Министерството на финансите да им бъде позволен паричен трансфер. Министерството е залято от такива молби и отговор няма.

 

"Ограниченията остават. Продължавам да се надявам, че ще получим разрешение за внос. Буквално е въпрос на живот и смърт за някои животни", обясни Лежур.

 

Освен че не може да бъде купена, храната за екзотичните животни е с ограничен срок на годност. За да бъде прясна, тя трябва да се поръчва често, в малки количества. Така хиляди животни от стотици видове се оказват заложници на финансовите проблеми на Гърция.