Парламентът в Атина обсъжда промените във финансовата и съдебната система

Втора порция закони за икономии и съкращения трябва да преглътне Гърция днес. 

 

Парламентът в Атина обсъжда промените във финансовата и съдебната система, поставени като условие от кредиторите. 

 

Депутатите трябва да гласуват промени в законите, за да осигурят на страната заем от 86 милиарда евро. Това обаче ще е болезнено, защото Европа настоява Атина да създаде фонд с активи от 50 милиарда. Те ще бъдат набавени от продажбата на стратегически обекти - банки, летища, пристанища, рафинерии, дори магистралите и електроцентралите. Това неминуемо ще доведе и до поскъпване на тока, както и на таксите за преминаване по пътищата. За продан са и съоръженията за Олимпийските игри, както и държавна земя.  


 
Още преди дебатите, лявото гръцко правителство призова депутатите да подкрепят реформите. А премиерът Алексис Ципрас ще се изправи пред втория голям изпит в парламента. 

 

„Това положение означава, че съм изправен пред две злини и съм принуден да направя избор. Имам задължение към гръцкия народ и затова ще избера по-малката”, заяви Ципрас.

 

Докато с първия пакет реформи бяха увеличени данъците и затегната бюджетната дисциплина, днес законодателите ще гласуват правилата при фалит на банки и реформа в правосъдната система - поредните две условия, поставени на Гърция от Еврозоната.

 

Въпреки планираните протести пред парламента, законите ще минат със сигурност. Но и сега Сириза е разделена. 

 

Гръцкото правителство се надява, че преговорите за новия заем ще започнат още тази седмица и ще приключат до 20 август.