По време на първия етап учените са използвали рентгенов спектрален анализ

Група учени от Брюкселския свободен университет проверяват автентичността на скулптурата "Манекен пис", съобщи в."Соар", цитиран от БТА. Експертите искат да се убедят, че произведението на изкуството, което се намира в Градския музей на Брюксел, наистина е било създадено през 1619 г. от скулптора Жером Дюкенуа.


По време на първия етап от проверката учените са използвали рентгенов спектрален анализ. Следващият етап ще е изследване на корозията на бронза и състава на сплавта.

 

"Ние искаме да установим дали в нея се съдържа никел. Ако не го открием, по всяка вероятност това е истински "Манекен пис". Ако има, то скулптурата е направена по-късно, през 19 век. Но никога няма да сме 100-процента уверени", казва в интервю за Франс ти ви изследователката Амандин Крабе.

 

По думите на друг изследовател, проф. Ерман Терин, не е толкова лесно да се докаже автентичността на монумента. "Много по-просто е да съобщим, че става дума за фалшификат" - казва ученият.


"Манекен Пис" (или Пикаещото момченце) е символът на белгийската столица, една от най-известните забележителности на Брюксел. Фонтанът с момченцето е разположен в непосредствена близост до Гран плас. "Манекен пис" е 60-сантиметрова бронзова статуя на голо момченце, пикаещо във фонтана под него.


Статуята нееднократно е била похищавана. През 1745 г. я открадват английски войници, а през 1817 г. - французин, пуснат малко преди това от затвора. Заради това в центъра на Брюксел се намира копието на статуята. Смята се, че оригиналът се съхранява в Градския музей в Брюксел.