Мечката Виктория избяга от клетката си на 1 август

Електропастир за мечки е монтиран за подобряване охраната на тези животни в зоокъта в парк "Кайлъка" в Плевен. Това съобщи Красимир Коцев - управител на общинската фирма "Акварел", стопанисваща зоопарка. Съоръжението е изградено от специализирана фирма с цел да предотврати ново бягство на диво животно.

 

След като мечката Виктория успя да се покатери по скалата и да излезе на 1 август, експерти от екоминистерството предписаха допълнителни мерки за охрана на новото жилище на мечките в "Кайлъка".

 

Електропастирът е монтиран на скалите над клетката. Той е с дължина 35 метра, с пет проводника под наклон 45 градуса, има и собствено захранване за няколко часа при спиране на тока, както и алармена система. За по-добра сигурност на посетителите ще бъде монтирана и допълнителна ограда в буферната зона до скалите с височина 3 метра. Тя ще има контра шипове, които няма да позволяват на мечките да имат досег с посетителите, дори ако напуснат жилището си. Оградата се изработва в момента и до дни ще бъде монтирана. До тогава двете мечки са затворени във вътрешната част на клетката. Пещерата, в която се намират е прохладна, хранят се нормално и са в добро състояние, каза Красимир Коцев.