Съдбата на младежа отприщи гнева на швейцарците

 

Стажант в ООН е принуден да спи в палатка край Женевското езеро. Съдбата на младежа отприщи гнева на швейцарците, след като водещ вестник публикува историята му на първа страница. 

 

21-годишният новозеландец Дейвид Хайд е завършил международни отношения. В продължение на месеци той се опитвал да си намери работа.  „След като завърших, започнах да кандидатствам за работа, но всичко, което успявах да намеря беше стаж. И всяко интервю завършваше с въпроса: „Можете ли да се издържате по време на стажа? Когато отговорех честно:  „Не”, кандидатурата ми беше отхвърляна”, разказа той.

 

Тогава се появила обява за стажантска програма в ООН в Женева. Дейвид кандидатствал, въпреки че нямал възможност да се издържа. „Когато кандидатствах в ООН, не разкрих истинското си финансово състояние. Излъгах, че имам достатъчно пари, а всъщност нямах. Така получих работата”, призна той.

 

Дейвид работи, но не получава заплата. Затова е принуден да спи в палатка, но е уверен, че системата е нечестна.  „На нас не ни е разрешено да плащаме на стажантите, дори и да искаме. А повярвайте ми, ние искаме. Бихме се радвали резолюцията, която забранява плащането, да бъде променена”, заяви Ахмад Фауси, говорител на ООН.

 

След скандала Дейвид обяви, че напуска ООН и призова всички стажанти по света да се обединят, за да настояват за равни права и признаване на труда им.