Това твърди говорителят на гръцкото правителство Олга Геровасили

"Гърция и кредиторите трябва да намерят решение за преструктурирането на дълга на страната", заяви в интервю за в. "Авги" говорителят на правителството Олга Геровасили, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

 

"Достигнахме до окончателно споразумение с кредиторите с 3-годишен срок. Търсехме решение и го постигнахме. Сега се нуждаем от решение за преструктуриране на дълга", отбеляза тя.

 

Според нея, победа на правителството е поставянето на европейско ниво на въпроса за необходимостта от преструктуриране на дълговете на Атина.

 

"В Гърция и в Европа всичко се промени след преговорите на нашето правителство с кредиторите. Налагането на мерките за икономия, авторитаризмът и опитите за подкопаване на суверенитета ни, които се прокарваха в качеството на общоевропейска стратегия, получиха осезаем удар от съпротивата на гръцкото правителство", твърди Геровасили.

 

Еврогрупата одобри предоставянето на трета програма с финансова помощ за Атина, която ще бъде в обем до 86 милиарда евро.

 

Впрочем посочената сума за момента остава виртуална, защото тя включва постъпленията от приватизацията на гръцките активи и възможното финансово участие на МВФ, който все още не се е присъединил и ще реши този въпрос едва през октомври.

 

Със сигурност Гърция може да разчита само на началния пакет от помощ в размер на 26 милиарда евро, първият транш от него – 13 милиарда евро ще бъде отпуснат до 20 август.