Къде се съхранява иконата?

 

Снимка/Видео: БГНЕС

 

Пред Чудотворната икона на Свети Великомъченик Мина в Обрадовския манастир "Св. Мина" в София хората се молят за изцеление от тежки болести, за рожба или за спътник в живота, информира БГНЕС.

 

Чудотворната икона на Свети Великомъченик Мина е нарисувана от руския художник Михаил Малецки и е донесена в манастира в началото на 1950 г. Св. Мина се е явил в сън на художника като е пожелал да бъде нарисуван. Малецки е бил светски художник и не се е занимавал с църковна иконопис, затова от начало не е обърнал внимание на съня, но той се е повторил и потретил. Човекът тогава разбрал, че действително трябва да стори нарисува светеца. Светията в съня е пожелал да го нарисуват и да отнесе иконата в Обрадовския манастир в София. Художникът даже не знаел къде се намира манастирът, разпитвал на Женския пазар в София и му казали му и.

 

Донасянето на иконата в манастира съвпаднало с деня на честванията на Свети Великомъченик Мина на 11 ноември, без художникът да знае, че това е празникът на Св. Мина. Още с донасянето на иконата в манастира тя проявява дар на чудотворство, сляпо дете е прогледнало още на момента.

 

Свети Великомъченик Мина е египтянин по произход, живял в 3 век, пострадал в 304-та година до град Александрия. В живота си е бил военноначалник от Римската армия в град Котуан. Затова, че публично изповядал своята християнска вяра бил подложен на множество мъчения по времето на Диоклециан, когато гоненията срещу християните са били много ожесточени.

 

Манастирът "Свети Великомъченик Мина" във вида, в който е днес съществува от сравнително скоро време, но съществуванието му датира още от римско време преди даже да има българска държава.