"Мотивите са логични и човешки", коментира здравният министър

"Сливат центровете за Спешна помощ на София-град и София-област. Мотивите са логични, човешки и са от гледна точка на по-доброто функциониране на спешната помощ", обяви министърът на здравеопазването Петър Москов във връзка с идеята за сливането на двата центъра, която бе афиширана преди два дни чрез проектопостановление, качено на сайта на здравното министерство, информира БГНЕС.

 

Петър Москов предлага на кабинет Центъра за спешна медицинска помощ - Софийска област да се преобразува чрез вливане в Центъра за спешна медицинска помощ - София. Дейността, имуществото, архивът, правата и задълженията на Центъра за спешна медицинска помощ - Софийска област ще преминат към Центъра за спешна медицинска помощ - София, гласи още постановлението, което трябва да бъде прието на заседание на Министерски съвет.

 

"Центровете на спешната помощ, 28 на брой, са на териториален принцип и могат да обслужват само територията на административния район, към който се числят. Единствено за София заради характеристиките и спазването на формалното право има разлика и има един център за София и един за София-област, като и двата се намират на територията на града", обясни Москов.

 

 

Предложението за обединение на тези два центъра е свързано с оптимизация, логистично подобряване и разчети за ясно подобряване на количеството и качеството на спешната помощ в София-област, обяви здравният министър.

 

По думите му така медиците от областта ще се възползват автопарка от линейки на София-град, които са модерни, а също така и от възможността да ползват логистично структурите и реанимационните екипи на софийската спешна помощ. В районния координационен център на София-област в Младост ще работят шест лекари и 12 медицински сестри.

 

София-област до този момент от 13 филиала има 19 екипа на хартия, а реално функциониращи във всеки един момент са между 16 и 17.

 

"С увеличението, което ще се извърши след сливането, ще има 30% увеличение на работещите във всеки един момент линейки, които обслужват гражданите в София-област. "Не вадим линейки от София-град", категоричен бе Петър Москов.

 

Видео: БГНЕС